Про організацію харчування за Санітарним регламентом


Що змінюється в організації харчування учнів закладів загальної середньої освіти?

З 1 січня 2021 року почав діяти новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205. Що змінюється у підходах до організації харчування учнів за новим документом?

ХАРЧУВАННЯ Й ПИТНИЙ РЕЖИМ

Питний режим

✦ У закладі освіти має бути організований питний режим для дітей: за потреби кожна дитина має отримувати кип’ячену або фасовану воду в індивідуальному посуді. Про питні фонтанчики в документі не йдеться.

✦ Можна використовувати негазовану воду, фасовану на промисловому виробництві, із дозованою подачею. Змінювати такі бутлі потрібно не рідше, ніж раз на два тижні.

Харчування

✦ Сіль дозволяється використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі, кількість її в стравах суттєво обмежена. Заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 г продукту.

✦ Цукор та підсолоджувачі додавати заборонено навіть у напої (чай, какао з молоком, компот, узвар тощо). Єдиний виняток – хлібобулочні вироби, де кількість цукру може бути не більшою 5 г на 100 г готового продукту.

✦ Усі страви можна споживати виключно в день приготування.

✦ Сніданок, обід та вечеря мають містити одну порцію зернових продуктів або картоплі, по одній порції овочів та фруктів, порцію м’ясних чи рибних страв та порцію молочних чи кисломолочних продуктів. Вживання плавленого сиру не дозволяється.

Заборони на продаж

✦ У шкільних буфетах, окрім обмежень на продаж кондитерських виробів із кремом та морозива, які були й раніше, відтепер заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.

✦ Під заборону також потрапили газовані напої, у тому числі й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, кава і гриби.

УВАГА ДО ДІТЕЙ З  ОСОБЛИВИМИ ХАРЧОВИМИ ПОТРЕБАМИ

Заклади освіти повинні забезпечувати харчування для дітей з особливими дієтичними потребами – непереносимістю лактози, глютену, алергіями тощо.

За наявності довідки від сімейного лікаря чи педіатра про потребу в дієтичному харчуванні, заклад освіти зобов’язаний організувати таке харчування для дитини. Енергетична та поживна цінність спеціального харчування має відповідати віковим нормам через заміну продуктів на безпечні для дитини аналоги. У медичній довідці мають бути прописані всі заборони та рекомендації щодо потреб дитини в спеціальних продуктах.