Велика партнерська зустріч на фабриці-кухні міста Бучі


Велика партнерська зустріч на фабриці-кухні міста Бучі. Присутні очільники міністерств, наші міжнародні партнери, команда проєктного офісу – всі, з ким реалізуємо реформу шкільного харчування.

Широким колом провели панельну дискусію: визначили цілі та наступні кроки реформи. Наприклад, міністр освіти і науки планує будівництво 24 кулінарних хабів по всій Україні до кінця 2027 року. Амбітна мета, і вірю, що спільно впораємося з нею заради майбутнього наших дітей.

І ще один доказ відновлення Бучі – побудована тут фабрика-кухня. Двічі унікальний заклад, бо він є першим у країні й до того ж побудований за екстремальних обставин, усупереч їм, під час ворожого вторгнення.

Це щось значно більше за місце приготування шкільних обідів. На початку російського вторгнення школи стали гуманітарними хабами, які допомагали людям вистояти. Тут годували не лише учнів, але й вимушених переселенців, оборонців.

Так реформа шкільного харчування, ще довоєнний проєкт, несподівано для всіх її творців отримала нову місію – підтримання дитячої та загальної стійкості.

Коли діти ходять у школу, ми вчимо їх для майбутнього. Це означає, що ми віримо в майбутнє. Правильне харчування – його частина.

Сьогодні відвідали фабрику-кухню в Бучі разом з учасниками реформи й донорами. Це очільники та представники українських міністерств (Міністерство економіки УкраїниМіністерство розвитку громад, територій та інфраструктури УкраїниМіністерство освіти і науки УкраїниМіністерство охорони здоров’я України), представники World Health Organization UkraineWorld Food ProgrammeUNICEF Ukraine, The Howard G. Buffett Foundation, UNDP Ukraine / ПРООН в УкраїніUNOPSШвейцарсько-український проєкт DECIDEULEAD з Європою / ULEAD with EuropeУкраїно-швейцарський проєкт Діємо для здоров‘яWorld Bank UkraineЄвропейський інвестиційний банк – УкраїнаEuropean Bank for Reconstruction and Development (EBRD), ЄС, посольств Канади, Франції, Італії, Японії, Фінляндії, Великої Британії, США, Норвегії, Данії, Швеції, Швейцарії, Латвії, Литви, Естонії та Австралії.

Допомога наших партнерів безцінна. Подякувала їм за те, що допомагають не лише виживати, але й розвиватися, дивитися в майбутнє з оптимізмом.

Саме так, спільними зусиллями, запущено цю фабрику-кухню й розпочато роботу над другою – в Лозовій. Запущено чотири кулінарні хаби, у яких вчаться й покращують навички шкільні кухарі. Проведено 18 регіональних форумів по всій країні й три партнерські зустрічі на Київщині, у межах яких усі учасники реформи, від кухарів і освітян до посадовців, поділилися досвідом і найкращими кейсами. Розроблено сучасну нормативну базу та стандарти, прозорі й зрозумілі. Тепер реформа йде в регіони, втілюється на рівні кожної громади.