«Здоров’я наших дітей — безумовний пріоритет»: Україна вперше приймає Європейський регіональний саміт шкільного харчування.
12–13 листопада в Києві проходить Європейський регіональний саміт шкільного харчування. У перший день подія обʼєднала приблизно 500 високопосадовців, провідних фахівців і громадських активістів з України та інших країн Європи.
Саміт урочисто відкрив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, наголосивши, що здоров’я наших дітей — безумовний пріоритет України:
«1,8 млн учнів середніх шкіл забезпечені харчуванням. З них приблизно половина харчується безкоштовно гарячими сніданками або обідами за кошти, які надає держава. З цього навчального року безоплатне гаряче харчування доступне для всіх учнів початкових класів. Цього року уряд спрямував на місця 2 млрд грн. Відбуваються зміни в закупівлі продуктів. Орієнтуємося на локальних виробників і таким чином стимулюємо фермерство та підприємництво. Здійснюємо планомірну модернізацію харчоблоків у школах усіх регіонів України, які до цього десятиліттями не оновлювалися». Загалом, за словами Прем’єр-міністра, реалізуються 172 проєкти, які створять комфортні умови приготування їжі та харчування для понад 150 тисяч учнів.
Досвід утілення реформи шкільного харчування в Україні презентували перша леді Олена Зеленська, міністр освіти і науки України Оксен Лісовий та міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.
Перша леді нагадала про ключові етапи запуску реформи, яка розпочалася ще до війни, та наголосила на важливості адаптації програми в умовах воєнного часу:
«Їжа — значна складова успіхів у навчанні й житті. Тому найперше ми зібрали за одним столом одночасно багато різних інституцій: Міністерство охорони здоров’я, Міністерство освіти і науки, Міністерство економіки, представників громадських організацій, включно з експертами в галузі харчування, кухарів, лікарів, нутриціологів, дієтологів — і почали діяти, крок за кроком», — сказала Олена Зеленська.
Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий презентував чотири стратегічні цілі реформи шкільного харчування: посилення спроможності громад, модернізацію інфраструктури шкільних їдалень, розвиток кадрового потенціалу та комунікацію здорового харчування. Він наголосив на тому, що ці цілі сприяють не лише поліпшенню харчування в школах, а й розвитку місцевих громад та формуванню культури здорового способу життя серед дітей.
«Цьогоріч ми маємо 1,5 мільярда гривень субвенцій на облаштування харчоблоків у шкільних їдальнях. Здорове харчування дітей у школах починається з оновлення обладнання та перегляду підходів до всього технологічного процесу. Найголовніше, що ми повинні усвідомлювати: коли говоримо про реформу шкільного харчування, маємо на увазі не лише забезпечення дітей обідами, а й більш глобальні питання — створення нової культури здорових харчових звичок», — зазначив Оксен Лісовий.
Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко поділився досягненнями реформи шкільного харчування. Зокрема, розповів про новий Санітарний регламент та постанову уряду № 305, що встановлюють норми харчування у школах. Він також нагадав, що за роки впровадження реформи вже розроблено нове меню для шкіл, розпочато модернізацію матеріально-технічної бази навчальних закладів, а також проведено 4 національні форуми для представників понад 1400 громад.
«Мета реформи шкільного харчування — сформувати у дітей здорові харчові звички та закріпити їх. Бо це про збереження їхнього здоров’я і зараз, і в майбутньому. Тому попри війну ми продовжуємо активно працювати над втіленням реформи. І нам є чим пишатися: це й оновлені норми харчування, у які закладено всі необхідні для гармонійного розвитку дітей продукти, і затверджене сезонне меню, і вимоги до безпеки харчових продуктів. Ми з радістю готові ділитися цим досвідом з партнерами з Коаліції заради того, щоб її амбітна мета — забезпечити кожній дитині до 2030 року можливість щодня отримувати здоровий, поживний обід у школі — була досягнута», — зазначив Віктор Ляшко.
Захід також відвідали представники урядів та посольств із понад 20 країн, зокрема, Норвегії, Фінляндії, Литви, Хорватії, Словенії, Люксембургу, Швейцарії, Словаччини, Австрії, Бразилії, Іспанії, Молдови, Пакистану, Таджикистану, Чехії, Чорногорії, Швеції, Франції, Болгарії та інших держав. Ці уряди надають важливу підтримку Україні у відновленні та розвитку, зокрема, у сферах освіти, охорони здоров’я та продовольчої безпеки.
Крім того, у саміті взяли участь представники більше ніж 20 міжнародних організацій, таких як ЮНІСЕФ, Всесвітня продовольча програма (WFP), Бюро ВООЗ в Україні, ПРООН (UNDP), Швейцарсько-український проєкт «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» DECIDE, Temet International Oy Ltd, Італійське агентство з розвитку співпраці (AICS), Консорціум досліджень у сфері шкільного харчування та охорони здоров’я, JICA, Партнерство з розвитку дітей, KEK-CDC, Швейцарське агентство з розвитку та співпраці (SDC) та Світовий банк.
Європейський регіональний саміт шкільного харчування став важливим етапом на шляху України до інтеграції в міжнародні ініціативи з розвитку шкільного харчування. У 2023 році Україна приєдналася до Коаліції шкільного харчування, що відкрило нові можливості для обміну досвідом і впровадження найкращих практик. Це також важливий крок у розвитку реформи шкільного харчування в Україні, ініційованої першою леді Оленою Зеленською у 2020 році.
Цьогорічний саміт в Україні дає можливість продемонструвати наші досягнення в реформуванні шкільного харчування міжнародній спільноті, а також визначити нові стратегії та політики у сфері шкільного харчування. Завдяки зусиллям лідерів з усього світу, шкільне харчування стає важливою частиною глобальної стратегії досягнення цілей сталого розвитку.
Інформаційна довідка:
Коаліція шкільного харчування
Коаліція шкільного харчування — це глобальне партнерство урядів, міжнародних організацій, громадянського суспільства та приватного сектору, спрямоване на забезпечення всіх дітей здоровим, поживним і сталим харчуванням у школах. Метою Коаліції є розширення програм шкільного харчування, поліпшення здоров’я та успішності учнів, а також підтримка місцевих економік через закупівлю продуктів у дрібних фермерів. Коаліція також прагне досягти Цілей сталого розвитку ООН, зокрема Цілі 2 — Подолання голоду — до 2030 року.
Реформа шкільного харчування в Україні
Реформа шкільного харчування в Україні розпочалася у 2020 році за ініціативою першої леді Олени Зеленської. Її основна мета — забезпечити учнів закладів освіти збалансованим та корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей та їхніх родин.
Ключові аспекти реформи:
- Модернізація інфраструктури: оновлення харчоблоків і їдалень у школах із використанням новітніх технологій. У 2024 році уряд виділив 1,5 млрд грн на капітальні ремонти та закупівлю сучасного обладнання.
- Впровадження нових стандартів: створено примірні сезонні меню, які відповідають новим санітарним нормам і рекомендаціям Міністерства охорони здоров’я.
- Три технологічні моделі харчування: базова кухня, опорна кухня та фабрика-кухня, що дають змогу ефективно організовувати харчування в навчальних закладах різного типу.
- Підвищення кваліфікації кухарів: створено кулінарні хаби, де кухарі шкільних їдалень проходять навчання та перекваліфікацію для роботи за новими стандартами.
Реформа має на меті знизити рівень неінфекційних захворювань серед дітей, сформувати здорові харчові звички та забезпечити рівний доступ до якісного харчування для учнів по всій країні.